Mogan Gölü kıyısında sondaj çalışması yapıldı. Çalışmalarda elde edilecek sonuçlar, bölgedeki iklim değişimleri konusunda fikir verecek.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteğiyle yürütülen "Mogan ve Eymir Göllerinin Paleoklimatolojik ve Kökensel İncelemesi" adlı proje kapsamında, Mogan Gölü kıyısında sondaj çalışması yapıldı.
30 METRE DERİNE İNİLDİ
Öncülüğünü yaptıkları proje hakkında bilgi veren Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Ocakoğlu, "Ankara'nın yanı başında bulunan Mogan ve Eymir göllerinin geçmişini, nasıl oluştuklarını ve oluştukları günden bu yana da bölgedeki iklimin nasıl değiştiğini anlamak üzere bir proje önerisi sunduk. Bu proje 5 ay önce TÜBİTAK tarafından kabul edildi ve yaklaşık 350 bin lira destekle bu projeye başladık" dedi. İnsanların, Mogan Gölü'nün geçmişinin kısa olduğunu söylediklerini belirten Ocakoğlu, bunun ortaya çıkması için gölün kenarında sondaj çalışmalarını başlattıklarını söyledi. Ocakoğlu, "Gölün geçmişini öğrenmek için sondaj makinesiyle biz karot (kayaç örneği) arıyoruz. Karot, yerin derinine doğru gölün eski zamanlarında birikmiş olan çamurların bu alet vasıtasıyla alınması demek oluyor. Bu cihaz, yaklaşık 30 metre derinliğe indi ve yüzeyden itibaren neredeyse 25 metre derinliğe kadar gölün eski zamanlarında birikmiş çamurları geçe geçe gitti" diye konuştu. Doç. Dr. İsmail Ömer Yılmaz ise Mogan ve Eymir göllerinde ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını belirterek, "Bu proje detaylı, kapsamlı ve çok disiplinli bir bilimsel projedir. Bu sondaj çalışmalarında alınacak karotlar daha sonra bilimsel alanda yapılacak analizlerle gölün geçmişinde yaşadıkları iklim değişikliklerinin tespiti söz konusu olacak" diye konuştu.