Genel Haberler

Batman da Yapılan Sondajların Büyük Önemi

16/06/2016, 10:29

Batman Üniversitesi rektör adaylarından Prof. Dr. Hakan Çoban, günde 22 bin 550 varil petrolün üretildiği Batman’da, petrolün çamuru ve suyunun da para ettiğini söyledi

Petrol çalışmalarında vurulan sondajlardan çıkan suyun tarım arazilerinde, çamurun ise yakıt olarak kullanılabileceğini dile getiren Çoban, bunun bilimsel araştırmasını yapacaklarını ve Batman’a büyük bir katma değer sağlayacaklarını dile getirdi. Bu proje ile Batman’ın ciddi kalkınma sağlayacağını ifade eden Çoban, rektör olduğu takdirde oluşturacağı bir ekiple bu işi ciddi bir şekilde araştırıp, bilimsel her türlü çalışmasını yaparak Batman ekonomisine büyük destek sunacak olan projeyi hayata geçireceğini kaydetti.

Batman Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Petrol ve doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çoban iki önemli projeye dikkat çekti. Günlük 22 bin 550 varil petrolün üretildiği Batman’da, petrolün yanı sıra çamuru ve suyunun da ülke ekonomisine katkı sunacağını öne süren Çoban, "Rektör olduğum takdirde ekibimle birlikte çok önemli iki projeyi hayata geçireceğiz. Petrol sondajı esnasında kullanılan çamur ve suyun önemi çok büyük. Sondaj yapılırken tonlarca su tüketilmektedir.

Üniversitemiz bünyesinde açtığımız araştırma merkeziyle kullanılan suyu ve çamurdaki petrol türevleri ayrıştırılarak suyun yeniden çevreye kazandırılması, çamurun da yakıt olarak geri dönmesini sağlayacağız. Böylelikle çevrenin ekolojik dengesinin bozulmasının da önüne geçmiş olacağız. Bu yöntemi ABD çok iyi kullanmaktadır. Türkiye’de ilk kez üniversitemiz bünyesinde araştırma merkezimizle birlikte bu proje hayata geçirilecektir. Ayrıca rektör seçilmemle birlikte üniversitemizin enerjisini güneş enerjisinden elde etmek için projeler geliştirmiş bulunmaktayız” dedi.