Hava ve su geçirmeyecek derecede sıkıca kaplanmış pompa gövdesine birleşik monte motora sahip pompalara denilen genel isimdir.
Mekanik salmastra sistemleriyle akışkanın açık noktadan pompalanması engellenir. Pompa sadece boru, flexible boru veya tesisata bağlı olabilir. Dalgıç pompalarının pek çok türü bulunmaktadır. tek kademeli olanları ise genellikle drenaj, kanalizasyon, genel endüstri ve çamur basmakta kullanılır. Bizim evlerde kullandığımız akvaryum dalgıçları popülerdir. Derin sondajlarda ve kuyularda su çıkarmakta alışılmış olan tipler çok kademeli dalgıç pompalardır.
Dalgıç pompaların kullanıldığı alanlar genellikle su temin etmek, yeraltı sularının seviyesinin kontrolü, yağmurlama ve sulama sitemleri ve temiz veya az kirli suların basınçlandırılmasında kullanılmaktadır. Fıskiyeler ve süs havuzları bu uygulamanın eski versiyonlarıdır Yerleşim yerlerinde, sanayi ve proses uygulamalarında, çevre ve arıtma teknolojisinde, kirli suların drenajında kullanılabilir.
Dalgıç pompalar için ideal uygulama yerleri küçük çaplı keson kuyular, derin kuyular ve tünellerdir. Bakım gerektirmemesi ve sadece akışkan içerisine tamamen daldırıldıktan sonra kullanılabilmesi nedeniyle herhangi bir bina veya özel yer hazırlığı gerektirmezler herhangi bir dış hava basıncına gerek olmaması kendisini avantajlı kılar.
Gürültü ve titreşim akışkan içinde çalıştıklarından dolayı çok azdır. Pompa ve motorun kullanıcının ulaşamayacağı şekilde dizayn edilmesinden dolayı kullanıcı hatasından kaynaklanan arızalar çok azdır
Dalgıç pompa belirli metrajda suyun içinde çalışan bir ekipmandır. Açılan sondajın statik seviyesini belirleyerek yerleştirilir. Statik seviye su seviyesinin maximum yükseldiği seviyeye denilir. Dalgıç pompa statik seviyenin çok altına indirilir ise motor zarar görür. Statik seviye dinamik seviye ye göre tespit edilir. Dinamik seviye sondajın gelirine denilmektedir. Dalgıç pompa, sondajlarda kullanılmaktadır. Dalgıç pompalar ayriyeten ilave ekipmanlarla hidrofor olarak ta kullanılmaktadır.