Türkiye’nin en büyük enerji platformu olmayı hedefleyen CNR Energy İstanbul Konferası’nda, enerji verimliliğini içeren tüm konular, politikalar ve stratejiler, uluslararası enerji alanında araştırma yapan akademisyenler, kurumlar, şirketler ve Türkiye'nin önde gelen isimleri tarafından masaya yatırıldı.
CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık A.Ş. organizasyonu ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) desteği ile yapılan konferans, açık kaldığı 3 gün boyunca enerji sektörü ile ilgili 120’nin üzerinde oturuma ev sahipliği yaptı.
Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği Başkanı Ufuk Şentürk başkanlığında gerçekleştirilen “Jeotermal Enerji Projelerindeki Durum ve Güncel Gelişmeler” konulu panelde Jeotermal enerji ile ilgili yatırımlar, teşvikler, projeler ve çalışmalar anlatıldı.
Panelde jeotermal proje rikslerini anlatan Transmark İş Geliştirme Müdürü Umut Destegül, Hükümet’in 2018 yılında Jeotermal enerjide 750 megavata ulaşılacağını öngördüğünü söyledi. Destegül, jeotermal enerji yatırımcılar için son yıllarda çekici gelişmelerin olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Dünya Bankası, sondaj çalışmaları için 356 milyon dolarlık destek verecek. Hali hazırda 786 megavatlık bizi bekleyen açılmamış jeotermal kaynağımız var. Ülkemizde ancak kaynakların yüzde 16’sına ulaştık. Jeotermal kaynaklarımızın yüzde 84’üne hiç dokunmadık.”
Ortadoğu Enerji yetkilisi Erdem Erkuş da Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyeli konusunda Avrupa’da 1’inci dünyada ise 7’inci sırada yer aldığını söyledi.
Erkuş, Türkiye’ye son yıllarda Avrupa’nın jeotermal enerji konusunda ilgisinin büyük olduğunu anlatarak, “İtalya, İzlanda ve Hırvatistan’a da ilgi büyük. Türk bir firma Hırvatistan’da arama yetkisi aldı. Türkiye’de 2014 yılında jeotermal üretimde 410 megavata geldik. Her yıl üretimimiz yüzde 25 oranında artıyor. Türkiye’de 89 bin konut jeotermal enerji ile ısınır hale geldi” dedi.
Erkuş, Jeotermal enerjinin yenilenebilir enerji kapsamında olması nedeni ile devletin satın alma garantisi verdiğini anlatarak, “Üretimimiz devlet tarafından garanti altına alındı. Özellikle üretimde malzemeyi yerli kullanır isek, devlet elektriğin kilovatını 13.2 dolar sentin üzerinde bir rakamla bizden satın alıyor” diye konuştu.
Jeotermal enerjinin yerli, sürdürülebilir ve çevreci özelliklerine dikkat çeken Maren Enerji Genel Müdürü Mehmet Şimşek ise, firma olarak Aydın ilinin yıllık yüzde 25’lik enerji ihtiyacını jeotermaden karşıladıklarını, 4 tane jeotermal santralde toplam 5 bin 400 tonluk üretim yaptıklarını söyledi.