Aksiyon Reklam
Genel Haberler

Konya Ovasında Su Sıkıntısı

25/02/2014, 23:01

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık, Konya ve bölgesinde yağışların geçen yıla oranla mevsim normallerinin altında yüzde 34 seviyesine düşmesi nedeniyle çiftçilerin, yeraltı su kullanımına yöneldiğini belirtti. Geçen yıla oranla yeraltı su seviyesinde yaklaşık 1 metre kadar düşüş olduğunu ifade eden Doç.Dr. Arık, bu nedenle de bazı bölgelerde obruk oluşumunun da arttığına dikkat çekti.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda yağışların mevsim normalinin altında olması, önümüzdeki dönemlerde su sıkıntısının yaşanacağı sinyalini veriyor. Özellikle son 4 ayda uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 40 oranında düşüş olup yağışların geçen yıla oranla da yüzde 34 oranında düşüşün söz konusudur.

YERALTI SUYUNDA 1 METRE DÜŞÜŞ!!!

Yağışın düşük olması nedeniyle çiftçilerin tarlalarını yeraltlı su kaynaklarını kullanarak sulanıyor.

Çiftçilerimiz de yağışın az olması nedeniyle ekinlerinin çimlenmesi için yeraltı suyunu kullanmaya başladı. Sulama yapılmayan bir dönemde olmamıza rağmen yeraltı suyunda da geçen yıla göre 1 metre düşüş meydana getirdi. Ayrıca yağışın olmaması sonucu yüzeydeki akarsularımızda da su seviyeleri düşük. Dolayısıyla baraj ve göllerimizde de su seviyeleri geçtiğimiz yıla göre daha da düştü. Göl alanları daraldı. Yağış bu şekilde devam ederse bahar ayından itibaren ciddi bir su sıkıntısı çekeceğimiz ortaya çıkıyor.

Yağışların mevsim normallerinin altında devam etmesi durumda çiftçilerin yeraltı suyu kullanımını daha da artıracağını ve bu durumda da su seviyesinin düşüşünün artacağı kesindir.

KONYA OVASINDA 100 BİN SU KUYUSU VAR

Konya ovasında kaçak su kuyularının bulunduğunu ve bunların ne kadar su tükettiğinin belirlenemediğine dikkat çeken Doç. Dr. Arık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan bir yasa ile DSİ tarafından bütün kuyulara ölçüm sistemleri takılması gündeme getirilmişti. Konya havzasında 100 bin kadar ruhsatlı ve ruhsatsız kuyu bulunuyor. Ancak 2 yıllık yasal süre içerisinde yüzde 10 seviyesinde bir müracaat gerçekleşti. Ölçüm cihazı takılan kuyu sayısı ise yüzde 1'ler seviyesinde kaldı. Geçtiğimiz şubat ayında da bu süre 1 yıl daha uzatıldı. Ama bu sürede bitmesine rağmen müracaat sayısı yüzde 15-20'lerde kaldı. Bu da bu uygulamanın daha uzun yıllar süreceğini gösteriyor. Bu konuda vatandaşların biraz daha duyarlı olması gerekiyor. Yeraltı sularımızı bu şekilde hesapsızca kullanılması halinde yakın bir gelecekte susuzlukla karşı karşıya kalacağız. Tarımsal sulamanın yanında içme suyu ile ilgili de sıkıntılar yaşanmaya başlanacak" dedi.