Aksiyon Reklam
Genel Haberler

Kuyudan Karbondioksit ve Su Fışkırdı

08/04/2016, 11:27

Yıllar önce açılan su kuyusu 2009 yılında gaz ve su çıkışı nedeniyle betonla kapatılmıştı. 7 yıl boyunca herhangi bir fışkırma olmazken, atılan betonların aşınması nedeniyle bugün yeniden karbondioksit ve su fışkırmaya başladı.

"BETONLARIN YIPRANMASINDAN KAYNAKLANDI"

Konuyla ilgili bilgi veren Aksaray Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Tayfun Aydın, fışkırmanın 7 yıl sonra yeniden başlamasının atılan betonların yıpranmasından kaynaklandığını söyledi. Aydın, şu an Aksaray merkeze bağlı Yapılcan köyüne geldiklerini belirterek şöyle konuştu: "Arkamızdaki kuyu 2009 yılında kazılmıştır.

"İÇERİSİNDE KAYAÇLAR VARDI"

2009 yılında kuyu 200 metre derinliğe geldiğinde bu şekilde artezyen yapmıştı. O zaman bundan farklı olarak yine 35-40 metre yüksekliğine gelmişti. Fakat içerisinde kayaçlar vardı. O zaman MTA tarafından inceleme yapıldı. Bu inceleme sonucunda şu an suyla birlikte çıkan karbondioksit gazı olduğu tespit edildi ve daha sonra yine MTA tarafından bu kuyuya beton basıldı.

"AKSARAY'IN BURASI BİR KARBONDİOKSİT HAVZASIDIR"

2016 yılına geldiğimizde dün öğle saatlerinde bu kuyunun patladığını duyduk. Biz de buraya gelerek baktığımızda yine aynı kuyu olduğunu gördük. Bence bu kuyunun tekrar patlama sebebi basılan betonların zamanla aşınarak kırılması. Burada bir karbondioksit gazı bir zom buluyor. Bu zom şu an yüzeye çıkıyor ve 35-40 metreye kadar su atımı görüyoruz. Aksaray'ın burası bir karbondioksit havzasıdır. Bu karbondioksitin oluşumu ile ilgili jeoloji mühendisleri iki görüş ortaya atıyor. Birincisi güneyimizde bulunan Hasan dağının volkanizmasından dolayı mamanın soğuması dolayısıyla karbondioksit oluştuğu ve bunun zamanla basınçla bir kırık bularak yüzeye çıktığı. İkinci görüş ise, burası bir Tuz gölü havzası."

"BU KUYUNUN KAPATILMASI LAZIM"

Tuz gölü havzasında yüz yıllar önce oluşmuş fosillerin zamanla içerisinde bulunan aminoasitlerin parçalanması sonucu yine karbondioksit gazı çıktığını anlatan Aydın, şunları söyledi: "Kimisi bunun Tuz gölüne bağlı olarak oluşan bir karbondioksit gazı olduğunu söylüyor. Her iki şekilde de bu bir karbondioksit gazı çıkışıdır. Bunun çıkışı normaldir. Bununla ilgili Aksaray'da karbondioksit üretimi yapan tesisler kuruldu. Bu gaz çıkışı bizce normal. Önceki patladığındaki tecrübemize göre hiç müdahale edilmezse 1 hafta, 2 hafta, yerdeki karbondioksitin oranına göre sürebilir. Ama buna müdahale edilip yine aynı MTA tarafından çok güçlü bir çimento oluşturularak tekrar kuyuya beton basılması gerekir. Yoksa bunun ne kadar süreceğini bilemeyiz. Bu kuyunun kapatılması lazım. Sonuçta bir karbondioksit gazı çıkışıdır. Tarım arazilerini kurutur. Buradaki ürünleri kurutur. Biz şuna inanıyoruz ki, burada genelde belli bir bölümde var. Kuyularda 200 metrenin altına inilmemesi lazım. Çünkü bir kil tabakası var. Bu kil tabakasını geçtiğimiz zaman buna rastlanıyor. Bazı yerlerde 200, bazı yerlerde 150 metre. Dolayısı ile sondaj yapılırken bu kil tabakasını geçmemek lazım. Yoksa bununla sürekli karşılaşırız" dedi.