Türkiye’de 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşanan siyasi belirsizlik ve ekonomideki olumsuzlukların sektörü olumsuz yönde etkilediği belirtildi.
Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren gemi geri dönüşüm sanayicileri, 2015 yılına girerken üretim hedefini bir milyon ton olarak belirlemişti. Ancak sanayiciler, Türkiye’de 7 Haziran sonrasında yaşananlar ve 5 aylık siyasi süreç nedeniyle hedeflerine ulaşamadı. Çin’in kütük demir fiyatlarını düşürmesi de, sanayicilere darbe vurdu.
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, 2015 yılını değerlendirerek 2016 hedeflerini açıkladı. Türk gemi geri dönüşüm sektörünün 2015’te hedeflediği üretimi 2016’ya ertelemek zorunda kaldığını ifade eden Şimşek, 22 firmanın Aliağa ilçesinde hizmet verdiğini söyledi.
112 adet gemiden 602 bin ton hurda çeliğin Türk ekonomisine kazandırıldığını açıklayan Başkan Adem Şimşek, "602 bin ton hurda çelik üretimi, sektörümüz adına kötü bir sonuç değil. Hatta geçmiş bazı yıllarda elde ettiğimiz üretim verilerini egale etmiş bulunuyoruz. Ancak kendimizi başarılı olarak addedemeyiz. Zira 2015’te ülkemizin ve sektörümüzün yaşadığı talihsizlikler nedeniyle maalesef yerimizde saydık" dedi.
Türkiye’de son dönemde ağırlıklı olarak petrol arama sondaj platformlarının geri dönüşüme kazandırıldığını belirten Başkan Şimşek, "Dünyada petrol fiyatlarının son 11 yılın en düşük seviyesine inmesi nedeniyle; petrol arama firmaları da küçülmeyi tercih etti. Avrupa ve Akdeniz bölgesindeki büyük petrol firmalarına hizmet veren arama şirketleri, ellerinde bulunan platformları ekonomik ömürlerini tamamlamamasına rağmen hurdaya ayırma kararı aldı. Bizler de her birinin ağırlığı 10 bin ila 15 bin ton arasında değişen 12 adet platformu geri dönüşüme kazandırdık" şeklinde konuştu.
"NEYSE Kİ KABUS KISA SÜRDÜ"
7 Haziran seçimlerinden sonra ülkenin hükümetsiz kaldığını ve kurda ciddi değişimler yaşandığını hatırlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizin son 10 yılda yakaladığı ekonomik istikrar ile birlikte sektörümüzde sürekli artarak yükseliş gösterdi. Ancak 7 Haziran ile 1 Kasım arasında yaşanan süreç domino etkisi yaparak tüm iş dünyasında olduğu gibi bizi de olumsuz etkiledi. Bu süreçte bazı firmalarımız üretimini rölantiye aldı. Neyse ki kabus kısa sürdü. Türkiye 1 Kasım’da ’nerde kalmıştık?’ diyerek yoluna kaldığı yerden devam etmeye başladı ve bizler de diğer birçok sektör gibi rahat bir nefes almış olduk. Türkiye’nin yeniden güçlü bir hükümete kavuşması, istikrar ortamının devam etmesi ve Cumhuriyet tarihinin en başarılı bakanı olan Binali Yıldırım’ın tekrar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine getirilmesi hem yüzümüzü güldürdü, hem geleceğe daha umutla bakmamıza vesile oldu hem de öz güvenimizi artırdı"dedi.