Aksiyon Reklam
Genel Haberler

TPAO’nun Batman’daki Sahasına Paralel Sondaj

15/09/2015, 13:31

Tüm şirketlerinin geliri 3 milyar dolar olmasına rağmen yurtdışına 7 milyar 50 milyon dolarlık transfer yapan Koza-İpek Holding, TPAO’nun Batman sahasına yakın yerde sondaj yaparak fazladan 40 bin varil petrol üretmiş. İpek’in bu oyunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un dün yaptığı basın toplantısında gün yüzüne çıktı. Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek’in geçen hafta yaptığı “TPAO bizim ürettiğimiz petrolü almıyor” sözlerinin hatırlatılması üzerine Alaboyun, İpek’in maliyetten kaçarak TPAO’nın sınırlarına yakın yerde sondaj yaptığını açıkladı.

HAKLARI 60 BİN VARİL

Bu olayın 17-25 Aralık olaylarından önce olan bir konu olduğunu ifade eden Alaboyun “Onların dediği gibi TPAO’nun onların ham petrolünü almaması söz konusu değil. Geçmişte bu saha tamamen TPAO’ya aitti, daha sonra el değiştirerek başka bir firmaya, ardından da Koza İpek’e geçti. Normalde kendi alanında sondaj yapması gerekirken maliyetten kaçarak TPAO’nun sınırına 20 metre uzaklıkta, biri 10, diğeri 20 ve bir diğeri de 50 metre derinlikte üç sondaj yapıyor. Bu soruna, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü müdahil olup, bir uyarı yazısı gönderdi” dedi. Alaboyun, Koza İpek Holding’in TPAO’nun kuyu sınırlarına girdiğini ve petrol üretmeye başladığını söyledi. Alaboyun “Bizim arkadaşlarımızın teklifleri şu olmuş, ‘Burada ortak bir rezerv var. Bağımsız bir kuruluş gelsin incelesin, ne kadarı İpek Grubu’na, ne kadarı TPAO’ya ait olduğu belirlensin demişler. Onlar bunu da kabul etmiyorlar. Şu an onlar da, biz de üretim yapıyoruz. Onlar da petrollerini diledikleri gibi TÜPRAŞ’a götürüyorlar” dedi.

TP Genel Müdürü Besim Şişman da konuyla ilgili akredite bir denetim kurumuna başvurduklarını bildirerek “Hesaplarımıza göre karşı taraf kendi hak ettiği petrolün üstünde petrol üretmiş ve devam ediyor” dedi. Şişman, şöyle devam etti: “Daha önce şirketle anlaşma yaptık. Onlar petrollerini bize veriyorlardı, biz hepsini bir arada satıyorduk. Fakat böyle bir ihtilaf olunca kendi petrolümüzü satın alma konumuna düşmemek için tekrardan yazı yazdık ve ‘Artık sizin petrolünüzü almayacağız. Hukuki yollardan bu petrolümüzü de geri isteyeceğiz’ dedik. Şu ana kadar onlar 100 bin varil petrol ürettiler. Hesabımıza göre hak ettikleri 60 bin varil. Bizim 40 varil petrolümüzü de ekstradan ürettiler. Bu bizim hesabımıza göre böyledir. Belki uluslararası firma gelecek diyecek ki ‘Bu üç aşağı beş yukarı şu şekildedir’ ve biz ona da ‘kabul’ diyeceğiz”dedi.