1976 yılında çıktığımız bu yolda bu gün sayısı 5.000'i aşan üyemizle ilerlerken 200’e yakın ülkeye ihracat yapıyor, madenlerimizi tüm dünyaya tanıtmak ve Türk ekonomisine katkı sağlamak için çalışıyoruz.
Ülkemizin ihracatının yoğunlaştığı bölge ve şehirlerde ihracatla ilgili bütün faaliyetleri yürütmek üzere, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin bağlı kuruluşları olarak faaliyetlerini sürdüren İhracatçı Birliklerinden biri olan ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği bünyesinde yer alan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, 02/02/1976 tarih ve 7/11385 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “Türkiye Maden İhracatçıları Birliği” adı altında kurulmuş ve 23/05/1976 tarihinde faaliyete geçmiştir. Ünvanı 1986 yılında İstanbul Maden İhracatçıları Birliği olarak değiştirilen Birliğin 2019 yılı itibariyle 4.500 üyesi bulunmaktadır.
Birliğimizin temel iştigal alanını doğal taşlar, metalik mineraller, endüstriyel mineraller, ferroalyajlar ve diğer madencilik ürünleri oluşturmaktadır. Birliğimizin amacı, maden ürünlerin mevcut ve hedef pazarlarda tanıtımın sağlanmasına, imajının geliştirilmesine ve ihracat potansiyelinin arttırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunarak sektörün gelişimine katkı sağlamak, ihracatçı üye firmalarımızın her çeşit problemleriyle ilgilenip bunlara çözüm bulmak ve bu firmalara rehberlik yapmaktır.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, ihracat uygulamalarıyla alakalı bütün belge işlemlerini yürütmek, yabancı ithalatçı firmaları ihracatçılarla buluşturmak, Türkiye’nin maden ihraç ürünlerini dünya pazarlarına tanıtmak için uluslararası fuarlara katılım organizasyonu düzenlemek, gerek yurt içinde gerek yurtdışında düzenlenen fuarlara katılım sağlamak, sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetleri düzenlemek gibi görevlerinin yanında dünya pazarlarında ihraç ürünlerinin popülaritesini arttıracak diğer kişi yada organizasyonların çalışmalarına da destek olmaktadır.
Artan ihracat çerçevesinde; İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, ihracatı geliştirmek adına gözlem ve araştırma yapma, broşür, katalog ve dergi hazırlama, yurtdışında reklam verme, alım ve ticaret heyetleri, fuarlar, seminerler ve toplantılar düzenleme, Türkiye’nin madenleri ilgili data toplama ve ihracat istatistiklerini yayınlama gibi çok değişik görevler ifa etmektedir.