Bu yıl beklenen yağışların olmamasından dolayı kuraklık tehlikesiyle karşılaşan çiftçiler, kendilerince önlem alıyorlar. Olası bir kuraklık endişesi yaşayan çiftçiler özel sondaj şirketleri ile anlaşarak, su kuyuları açmaya başladılar. Torbalı Yeniköy yolu üzerinde bulunan bir tarım arazisi yanında 100 metre derinlikte açılan kuyudan ilk su alındı. Bir sondaj firması tarafından açılan kuyudan elde edilen su ile Torbalı Yeniköy’de 80 dönüm arazinin sulanması sağlanacak. 100 metre derinlikten gelen bu doğal su, çiftçinin yüzünü güldürürken, arazi sahipleri “Kuraklık tehtidi olmasa bu önlemleri almazdık” diye konuştular.
100 METRE DERİNLİKTE SU BULUNDU
Bu yıl mevsim normalleri dışında süren hava şartları nedeniyle, çiftçinin beklediği yağmurlar yağmadı. Yeniköy’de çiftçilik yapan Hasan Ünal, “Kış mevsimi geçti ama beklenen yağışlar gerçekleşmedi. Susuzluğun görüldüğü yerleşim bölgelerine yeni sondaj kuyularını açmaktan başka alternatifimiz kalmadı. Bugün buradan sondajla çıkan su yüzümüzü güldürdü” dedi. Öte yandan Torbalı’nın dağ köylerinde yer altı suyu bulmakta zorlandıklarını da anımsatan Kayalar Sondaj sahibi Nihat Usta, “Geçen yıl Torbalı havzasında 20 bin metre küplük su oranı 4 bin metreküpe kadar düşmüştü. Kuraklığa şimdiden önlem almak için bir dizi proje hazırladık. Çiftçilerimiz bizlere müracaatta bulunuyor bizler de en uygun yeri tespit edip sondajla suyu çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİNİN UMUDU OLDU
Sondaj işlemi konusunda bilgiler veren Kayalar Sondaj İşletmecisi Nihat Usta, “Çakma kuyular yumuşak alüvyon arazilerde yeraltı suyunun yüzeye yakın olduğu ve tek filtre ile netice alınabilen akiferin kum çakıl gibi temiz seviyelerden teşekkül ettiği durumlarda iyi neticeler verebilmektedir. Ucuz ve basit bir yöntem olup çakılan borunun içinden klapeli beyler kovası ile tabandaki malzeme boşaltılarak boruyu sağa sola oynatarak istenilen seviyeye indirmek suretiyle açılmaktadır. Büyük molozlar balta denilen özel aletlerle kırılmaktadır. Darbeli sistem sondaj kuyuları kireçtaşı gibi sağlam zeminlerde açılmaktadır. Sistem çakma kuyulardakine benzer ve ucuzdur; ancak uzun sürede açılması sistemin terk edilmesine neden olmuştur” dedi.
MATKAPLI SİSTEM KULLANILIYOR
Çamur sirkülâsyonlu rotary sondaj en yaygın sistem olduğunu dile getiren Usta, “Matkap, drillcollar denilen ağırlık ve tijlerden ibaret sistem döndürülmekte ve çamur sirkülasyonu ile matkabın soğutulması, kesilen parçaların dışarıya atılması ve kuyunun göçmemesi temin edilmektedir. Rotary sondaj makinesinin kuyu sondajına başlamadan yapılması gereken en önemli işlem teraziye alınmasıdır. Makine mekanik veya hidrolik krikolarla kaldırılır, önden ve arkadan takozlanır ve her iki istikamette teraziye. Bazı sağlam olmayan zeminlerde zaman içinde meydana gelebilecek oturmalara mani olmak için beton platformlar hazırlanmaktadır” dedi.