Bizden Haberler

Google reklam diye arayanlara dikkat edin

29/08/2022, 16:17

Dolandırıcılara karşı dikkatli olun; internet arama motoru Google’un ismini kullanarak reklam borcunuz olduğunu ya da telefonla google’dan aradıklarını söyleyerek vatandaşlar dolandırılmaya çalışılıyor.

Google Maps Ücretsizdir. Unutmayın ki Google servislerinin ücretsiz olanları ücretsiz, ücretli olanları da öyle saklı gizli, sonradan sürpriz yaparak gözünüzün önünde beliriveren şekilde değil, açık açık, ücretlidir. Yani dünyanın en büyük şirketlerinden birisi saklı gizli iş yapmıyor, size bir hizmetin fiyatının ne olduğunu önceden, siz daha hizmeti satın almadan bildiriyor.

Google Maps Dolandırıcılığı nasıl yapılıyor?

Bilindiği üzere Türkiye’de Google Maps üzerine kayıtlı binlerce işletme var. Ülkece içinde bulunduğumuz ekonomik olumsuzluklar nedeniyle de her gün yeni işletmeler kapanıp açılıyor. Bunun da farkında olan dolandırıcılar bu durumdan yararlanıp teker teker her işletmeyi arayarak dolandırmaya çalışmakta, değişik ücretler talep etmekte. Ücretin amacı da sözüm ona, işletme profilinizi sileceğiz ya da yükselteceğiz gibi palavra sözler. Sizi arayan 0850 480 93 26 numarasında ince sesli bir kadın, ‘merhabalar, ben Google Maps’ ten arıyorum, x beyle mi görüşüyorum? diyor. İşletmenizin konum bilgilerini güncelleyemedik, adresini teyit edemedik, bu yüzden Google maps’ten kaldırıyoruz diyor. Sen de tabi bir panik, a a, neden? Ne yapmak gerekiyor diyorsun. Size şimdi Google Maps sözleşmesi göndereceğiz, üzerinde 4 haneli bir kod olacak onu bize vermeniz gerekiyor, işlem bedelimiz 470 lira, onaylıyor musunuz diyor. Kendi kişi ismini nic isim sahte olarak mesela Banu diye belirten dolandırıcı şahıs, işletmeyi yada esnafı anlık boşluğuna yada tongaya düşüyor. 0850’li numara ile ya da değişik cep telefonundan arayarak: “Sizi GOOGLE'dan arıyoruz. Google maps haritalarda internet reklamımızın zamanı doldu, kaldırılacak diyerek yalan beyan sunuyor. Uygun fiyata bu kampanyamızdan sizde yararlanın" gibi bir takım kafa karıştırıcı sorular sorarak, esnafın bir anlık boşluğu ve bilgisizliğinden yararlanarak paralarını alıyorlar. Genelde İstanbul, İzmir, Antalya, Afyonkarahisar, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illerinden arıyorlar. Bu tür vakaların birçok örneklerine şahit olunmuştur. Aslında sizi arayan normal bir web sitelerinden olan sektör, kobi, firma rehberi gibi reklam sitelerinden ibaret. Yetkililer esnafın mağdur olmaması için, bu tür bir işlemi onaylamadan önce bir bilene sormalarını tavsiye ediyor. Telefonunuz faturalı ise gelen mesaja herhangi bir onay kodu vermemenizi tavsiye ediyoruz. Herhangi bir işlem yaptığınız takdirde ise tamamen onlara insifiyatine kalmış bir şey. Tanıtım reklamınızı yapabilirler de yapmayabilirler de. Bu şekilde internet şikayet sitelerinde bir çok yazı ve şikayet var. Ya bir hesap numarası vererek ödeme yapmanızı talep ediyorlar. Ya da cep telefonunuza kısa mesaj gönderiyor. Onaylarsanız ve de hattınız faturalı ise faturanıza ek olarak aylık 200 ile 500 arası bir ücret geliyor. Aslında mobil ödeme ile yaptıkları işlem kanuna uygun, işlem kanunsuz değil, fakat sizi google dan arıyoruz diyerek yalan söyleyip, sizi yanıltmaları ve kandırmaları doğru değil.

Son zamanlarda da yine cep telefonu ile arayarak yada bu konuda artan şikayetler üzerine 0850 numaralardan bizzat kişi ile görüşmek yasal olmadığı için yine değişik 0850 numaralar telesekreter robot ile kısa mesaj arayarak 1'e basmanızı sağlıyorlar. 1'e bastığınız için şartları kabul etmiş oluyorsunuz. Yasal işlem başlatmanız zorlaşıyor. Bu yüzden bizim tavsiyemiz. İnternet için arayan bu kişilere itibar etmeyin. Google sizden böyle bir ücret istemez. Google sadece bazen olmayan bilgilerinizin doğruluğunu onaylamak için arayabilir.

Siz konuşurken arkada telefon fonuna ise yine görüşülen birilerinin sesi veriliyor. Sanki kurumsal gibi ciddi bir hava veriliyor. Aradıkları telefonlar sürekli çalıyor açan yok veya kapalı durumda. Siz de bu tür bir işleme kesinlikle kanmayın. Konuya vakıf olmayanlar için böyle bir tuzağa düşmemeleri konusunda uyarıyoruz. Tavsiyemiz arayan numarayı engellemeniz. Ben kaldırılmam demeyin çünkü biz neler duyduk neler gördük. Adamların işi bu profesyonel akşama kadar birçok kişi ile muhatap oluyorlar. İnsanların nabızlarını çok iyi biliyorlar. Sağlıcakla kalın.