Genel Haberler

Bursa da Sondaj İle Değerli Taş Aranacak

04/08/2014, 15:54

Bursa, kazılıyor!    Genellikle…Ocak işletmeciliği yapılıyor.

Taş ocakları artıyor.

Maden ocakları bulunuyor.

Yanı sıra…

Kazılarla dolgu temin ediliyor.

Gökyüzünden…

Sayıları artan ve yayılan ocak işletmeciliklerine ait sahaların görüntüleri,  kent ve çevre açısından düşündürücü fotoğraflar veriyor.

Türkiye’nin 4. büyük kenti Bursa’da toprağın üzeri kadar, altı da değer oluşturuyor. Artık böyle bir gerçeğin akışında, yeni bir kazı girişimini öğrendik.

Dikkat çekici…

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Bursa’da toprağın altında değerli taş aramak için çalışmalar yürütecek.

Harmancık’ta, kıymetli taş aranacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan Proje Tanıtım Dosyası’nda yapılan inceleme ve değerlendirme doğrultusunda da, “Çevresel Etki Değerlendirmesi” çalışması yapılmamasına karar verildi.

Kıymetli Taşlar Arama Ruhsatları; 201300193 Ruhsat Nolu V. Grup Kıymetli Taşlar Arama Ruhsatı Etüdü’ne, onay verilmiş oluyor.

Bu kararla…

Söz konusu dağ yöresi ilçesinin Akpınar Köyü’nün yakınında, 266 hektarlık ruhsata konu alanın 500 metrekare alanında, sondaj çalışmaları yürütülecek.

Sondaj çalışmalarında, çapı 96 mm ve en derin kuyusu da 40 metre olan çalışmalarda, 30-40 metre derinlikte 3 kuyu açılacak. Çalışmaların tümü, 2 bin metre kare alanda gerçekleştirilecek.

Tespitte, çift yöntem kullanılacak.

Kırıntılı sondajla…

Döner sondaj da matkap tarafından kırılan öğütülen parçaların dolaşım sıvısı veya hava ile kuyu dışına alınması sırasında kuyu ağzından süzgeç ve benzeri gereçlerle örnek alınacak.

Karotlu sondajla…

Karot alıcı, özel gereçler kullanılarak uygulanan yöntemde, karotlu sondaj ilerleme sırasında örneğin de alımı sağlanacak. Genellikle sert jeolojik ortamlarda, karotiyerlerle silindirik biçimli örnek temini oluyor.

Sondaj sonuçlarına göre…

Kıymetli taşların milli ekonomiye kazandırılabilmesi amacıyla ocak işletmeciliği için projeye geçilecek ve fiilen faaliyet yürütülecek.

 

Haber: Serkan İNCEOĞLU