Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan'ı makamında ziyaret eden Özkaldı, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu ilçede geçen yıl temeli atılan Kemerkaya Göleti ve Sulamasının bu sene hizmete alınacağını söyledi.
Özkaldı, Bolvadin'in içme, Çay ilçesinin ise içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanacağı Çay Barajı inşaatına büyük önem verdiklerini anlattı.
Türkiye'deki kuraklığa dikkati çeken Özkaldı, bu sene uzun yıllar ortalamasına göre yağışlarda yüzde 26 civarında düşüş görüldüğünü aktardı. Azalmanın, geçen seneye göre yüzde 32 dolayında olduğu bilgisini veren Özkaldı, şöyle devam etti:"Bu, bizim beklediğimiz bir şey. Çünkü aşağı yukarı her 7 senede bir düşüş periyoduna gireriz, sonra kendini tekrar toparlar. 2007 yılında da bir kuraklık yaşamıştık ama tabii bu kuraklığı önceden tahmin ettiğimiz için içme suyu, enerji ve sulama maksatlı bütün barajlarımızda gerekli önlemleri aldık. Birinci önceliğimiz, içme suyunu kullandığımız barajlarımızdadır. Yeterli miktarlarda suyumuz var. İkinci önceliğimiz ise yaz geldi, sulama başlayacak, yaz aylarında sulama için de gerekli önlemlerimizi aldık. Barajlarımızda uygun olan yerlerde de hidroelektrik santrallerimiz var, onlar için de gerekli tedbirlerimizi aldık" dedi.
Barajlardaki suyun yüzde 73'ünün sulamada kullanıldığına değinen Özkaldı, bunun çok büyük bir oran olduğunu vurguladı. Bu oranı yüzde 60-65 civarına çekmeyi amaçladıklarını dile getiren Özkaldı: "Özellikle sulama sistemlerinde açık sistemden kapalı sisteme geçmeye çalışıyoruz. Son 10 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz" ifadesini kullandı.
Sulamada kapalı sistemin yaygınlaştırılmasının, suyun daha az kullanılmasını ve bitkilerin daha verimli olmasını sağlayacağını ifade eden Özkaldı, çok sulamanın iyi verim alınacağı anlamına gelmediğini belirtti.
Fazla sulamanın, toprağa da zararlı olduğunu kaydeden Özkaldı, "Aşırı sulamadan dolayı taban suyunun yükselmesi özellikle çok sıcak olan yörelerde tuzlanmayı beraberinde getiriyor. Sudaki tuz, toprakla karışınca çoraklaşmaya sebep oluyor. Dolayısıyla basınçlı sistemler, kapalı sistemler, olmazsa olmazımız. Kapalı sistemde açık sisteme göre yüzde 35 daha fazla alan sulaması yapılıyor. Yani aynı sistemle daha fazla sulama yapma imkânımız var" diye konuştu.