Gerek sondaj mühendisliği ve gerekse sondörlük, özel yetenek ve çok deneyim gerektirmektedir.
Bugünkü koşullar altında, sondajcılıkta yetişmiş gerek mühendis ve gerekse sondörler, yaşamlarından hiçbir biçimde memnun olmadıkları gibi, ilk fırsatta mesleği bırakıp, başka alanlara kaymaktadırlar. Bunun nedenleri, pek çok olmasına karşın, kısaca aşağıdaki şekilde özetlenebilir.
Sondaj elemanları, çok büyük sorumluluklar altında ve çok zor koşullarda çalışmaktadırlar. En küçük bir kişisel yanılgı, milyonlarca liralık zarara neden olmakta ve bunun sorumluluğunu taşımak elemanları son derece ürkütmektedir. Diğer yandan, işin çok çekinceli olması ise, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden de çok büyük sorumluluklar doğurmaktadır. Sondaj yapılan alanlar, genellikle; çok büyük yoksullukların çekildiği, çok zor doğa ve yaşam koşullarına katlanıldığı yerler olmaktadır. Gerek sosyal ve gerekse ekonomik doyumsuzluk, ayrıca sondaj elemanlarının aşırı derecede yıpranmasına ve sondajcılıktan soğumalarına neden olmaktadır. Canını dişine takarak çalışan ve büyük bir hizmet görerek, başarı kazanan elemanlar; takdir edilememekte ve bugünkü ödeme sistemi içinde çalışan ve çalışmayan ayırt edilmediğinden, başarılı sondaj elemanları moral bozukluğuna düşerek adeta çalışmamaya özendirilmektedir. Bu da, sondaj randımanlarının düşük olmasının en önemli nedenlerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır.
Sosyal yönden çok büyük zorluklar içinde çalışan ve başarı gösteren elemanların takdiri yoluna gidilmeli; sondaj elemanları, gerek maddi ve gerekse manevi yönden tatmin edilerek, sondajcılığa özendirme yolları aranıp, bulunmalıdır.