Aksiyon Reklam
Genel Haberler

Sondaj Öncesi Mühendislik Gerekli

24/08/2014, 11:55

Ayrıca baraj, santral, köprü, gölet, kanal, konut, regülatör gibi mühendislik yapılarının temel koşullarının saptanması, tünel ve yol güzergahı tespitlerinde de sondaj çalışmalarına başvurulmaktadır. Günümüzde sondaj çalışmaları, jeoloji mühendisliği uygulamalarında amaca ulaşmak için, tekniğine uygun olarak ve ekonomik unsurlar göz önünde bulundurularak kullanılması gereken bir araç konumundadır. Sondaj, sadece mekanik aksamlardan oluşan bir makinenin çalışması veya delik delme işlemi olmayıp, pahalı, derin teknik bilgi ve sorumluluk gerektiren bir işlemdir. Kuyu boyutlarının(çap ve derinlik) belirlenmesi, açılması, kuyu içi deneylerinin yapılması, değerlendirilmesi ve üretim anlamında sondajcılık bir bütündür. Sonda çalışmaları, ameliyatına karar verilmiş bir hastaya ameliyat masasında yapılan işlemlerin tamamı olarak düşünebilir.

Hastanın ameliyatına karar verilmeden önce hastalığın teşhis edilmesi(bir dizi muayene, röntgen ve bu işlem verilerinin yorumlanması) gereklidir.Yanlış teşhis yanlış ameliyat yönteminin uygulanmasına sebep olacaktır ve sonucu doğrudan etkileyecektir.Bu örnek ile sondajcılıkta jeoloji mühendisinin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.Çünkü burada hastalığı teşhis edecek ve ameliyata karar verecek olan jeoloji mühendisidir. Sondaj çalışmalarına geçilmeden önce yüzeysel jeolojik incelemelerin yapılması kaçınılmazdır. Çünkü sondaj çalışmalarının başarısı, jeolojik verilerin sağlamlığı ile doğru orantılıdır.

Bu aşamanın(yüzeysel jeolojik inceleme) ihmal edilmesi durumunda sondaj problemleri yaşanması ve sonuca götüren verilerin elde edilememesi de tesadüf olmayacaktır. Ülkemizde sondaj çalışmalarının ilk yıllarında jeoloji mühendisleri, yüzeysel jeolojik inceleme, sondaj yerinin tespiti, kuyudan çıkan formasyon örneklerinin incelenmesi ve yorumlanması çalışmalarında görev almıştır. Bugün ise jeoloji mühendisleri bu görevlerini devam ettirmekle birlikte,çoğu sondaj çalışmasında sondaj şefi olarak yer almaktadır.Bu durum ülkemizde sondaj uygulaması yapan kamu ve özel kuruluşlardaki personel yapısı incelenerek tespit edilebilir.

Ülkemizde jeoloji mühendislerinin değişik sondaj çalışmalarında üstlendiği görevler şu şekildedir;

a.Petrol Sondajları

b.Jeotermal Sondajlar

c.Su Sondajları

d.Jeoteknik Sondajlar

e.Maden Arama Sondajları

f.Patlatma Sondajları

g.Yatay Sondaj

h.Enjeksiyon Sondajları