Tuz Gölü'nün güneyinde 1 milyar 100 milyon metreküp doğalgazın depolanarak, ihtiyaç duyulduğunda kullanılmasını sağlayacak Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'nde açılması planlanan 12 sondaj kuyusundan 6'sı tamamlanırken, 7'nci kuyuda çalışmaların devam ettiği bildirildi.
Aksaray Valisi Şeref Ataklı, göle 40 kilometre uzaklıktaki Sultanhanı beldesi yakınlarında devam eden çalışmaları inceledi. Ataklı, Çinli Tianchen Engineering Şirketi Proje Yöneticisi Yin Xueqiang'tan projedeki son durum hakkında bilgi aldı.
Yin Xueqiang, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ihalesinin yapılması ve gerekli sözleşmelerin imzalanmasının ardından ilk sondaja 2012 yılında başladıklarını, çalışmaların sorunsuz devam ettiğini söyledi.
Proje kapsamında 12 kuyunun açılacağını belirten Xueqiang, "Birinci kademede 7'nci kuyu için sondaj platformunun kurulumunu yaptık ve kuyunun açılması işlemlerine başladık" dedi.
Yerin bin 450 metre altına ulaşarak, burada suni mağaralar oluşturacaklarını kaydeden Xueqiang, şunları ifade etti: “7'nci kuyunun açılması için çalışmalar devam ederken, 5 kuyu daha açacağız. Bunun yanında bin 450 metrede kalın tuz tabakasına ulaştığımız kuyuda ise tuz eritme işlemine başladık. Açılacak 12 kuyuyla oluşturulacak mağaralarda 1 milyar 100 milyon metreküp doğalgaz depolanabilecek. Suni mağaralarda depolanacak doğalgaz, Türkiye'nin bir aylık ihtiyacını karşılayabilecek. Proje tamamlandığında sanayi ve enerji açısından Türkiye önemli bir avantaj sağlayacak."
İstendiğinde projenin daha da büyütülebileceğini vurgulayan Xueqiang, "Çin'de aynı özelliklerde 4 proje tamamlandı ve kullanılıyor. Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'nde de 12 kuyu açarak, mağara adını verdiğimiz depolar oluşturacağız. Bunu, istenirse 24'e kadar çıkartabiliriz. Son teknolojiyi kullanıyoruz. Sondajda ihtiyaç duyulduğunda 5 bin metreye kadar inebiliyoruz" diye konuştu.
- Tuz Gölü'ne yaklaşık 1 milyar metreküp su
Xueqiang, projenin; Tuz Gölü'ne de olumlu etkisinin olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Yerin altındaki depoları açmak için kullandığımız suyun kaynağı Hirfanlı Barajı. Barajdan boru hattıyla kuyulara gelen suyu, bin 450 metre derinlikteki tuz tabakasını eritme işleminde kullanacağız. Daha sonra suyu, tuz oranını Tuz Gölü ile aynı seviyeye getirdikten sonra göle göndereceğiz. 7 yıl boyunca Hirfanlı Barajı'ndan kuyulara su basılması öngörülüyor. Yaptığımız hesaplamalara göre yaklaşık 1 milyar metreküp su, göle gönderilecek. Bu da Tuz Gölü'nün su seviyesini 7-8 santimetre yükseltecek. Böylece bu proje, göldeki ekolojik dengenin düzelmesine de katkıda bulunacak"dedi.