Ülke geneli birçok yerde kendi geliştirdiği makine ile su tespiti yapan Fevzi Gülbaş akıllara takılan soruları cevapladı.
Telefonla ve özellikle messenger'den bize çokça sorulan soru? Hocam %100 garanti mi?
Gülbaş açıklamasında; “Kıymetli çiftçilerimiz; tasarımı kendi icadım olan ülkemizde taklidi çok ama başka bir eşi daha olmayan adını Jeoradar koyduğumuz, radar sistemi ile çalışan cihazımız su taşıyan uydudan da net görünen büyük fay hatlarını veya birleşen derin su yollarını en az 1 km. mesafeden görür, cihazımız su modunda 1-2"lik küçük suları görmez, teleskopik anteni kafayı suyun en gür aktığı veya çarpışan 2 fay hattı varsa tam çarpıştığı güzergaha kafayı diker, Üstüne vardığımızda suyun akış yöne doğru döner, suyun üzerinde kendi ekseni etrafında dönmeye başlar, yerinde fay hatlarının genişliğini, derinliğini önerdiğimiz metrede asgari su miktarını tespit ediyoruz. Çatlak modunda cihazımız arazide örümcek ağı gibi olan tüm çatlakları görür, bu çatlakların genişliğini asgari kırılma derinliğini kuru veya sızıntı su varsa kesin ve net olarak tespit ediyoruz. Ülkemizde belki Cumhuriyet Tarihinde ilk kez %90 tatlı su alınabilinecek derin su yollarını (su akiferlerini) ilk kez su taşıyan büyük fay hatlarından ayırt ettik. Kısaca Ülkemizde kim? Hangi beyefendi nerede neye sondaj kazdırdığını en ince ayrıntısına kadar tespit ediyoruz. Boşa kazılan kuyularda su olup olmadığını veya asgari ne kadar su olduğunu, yerde geçirgen zemin olup olmadığını gene kendi icadım olan hassas aparatlar ile anlıyoruz. Ama Ülkemizde bu sektörde kendini uzmanmış gibi gösterip vur kaç yapan gariban köylüyü çiftçiyi kandırıp, ümitlerini kıran çok sayıda simsar var! Bunlar büyük vebal altındalar! Aman dikkat! Sondaj maliyetleri dudak uçuklatıyor. Bu işin vebali var! Bilmeyen anlamayan rastgele bu işi yapmasın! Şanlıurfa’dan bizi davet eden Jeoloji Mühendisi bir arkadaşa sordum, Kendiniz tespit yapıyor musunuz? Kendisi "Hocam bir kaç kuyu kazdırdım su çıkmayınca o mesleği bıraktım, yeniden üniversite okudum inşaat mühendisi oldum, inşaat ile uğraşıyorum" dedi. Sizi tebrik ederim dedim. İnsan yaptığı işi en ince ayrıntısına kadar bilmeli. Elhamdülillah biz işimizi en ince ayrıntısına kadar biliyoruz, bildiğimiz gibi de anlatıyoruz”dedi.
Gülbaş açıklamasının devamında: “Ayinesi iştir kişinin Lafa bakılmaz! Kim kimdir? Tespit ettikleri yerlerden birkaç referans almanızı öneririz. Jeoradar tespitlerimiz ile su alınamayan tek zemin balçıktır, balçık cıvık olduğundan sondaj deliğini hemen kapatır, balçık çıkar çıkmaz derhal kuyunuzu sonlandırın, altında deniz de olsa balçıktan su alamazsınız! Diğer blok şist, blok mermer ve blok granit gibi zeminlerde su taşıyan büyük fay hattı var dediğimiz zeminlerde, ya zemin değişince, ya da çatlak genişleme yaptığı yerde suya kavuşursunuz. Yeter ki pes etmeden kazılsın. Sert zeminlerde bazen erken bazen geç gelebilir, Örneğin geçenlerde Konya Bozkır Sarıoğlan 'da Mesut Dinek beye ait ceviz çiftliğinde blok mermer vardı, Hadimden Uydu Sondaj Sait bey havalı sistem ile kazdı, Mesut bey 160 mt.de bırakmak istediler sakın dedik devam edin, 200 oldu tekrar aradılar Hocam su yok bırakmak istiyoruz , sakın sakın dedik mutlaka çatlak bir yerde genişler ve su dışa vurur dedik, ertesi gün 206 mt.de asgari 4"lük suyumuz patladı, 207 mt.de kuyu çalışması sonlandırıldı. Blok kil olan zeminlerde kesinlikle kili bitirmeniz gerekir, kil bittikten sonra da asgari 30-40 mt. daha inmeniz gerekir. Bu gibi riskli zeminlerde sondaj makinesinin en az 350 mt. takımı olmalı, blok şist, blok mermer ve blok granitte en geç 280-330 aralığında suya girmeniz kuvvetli ihtimal. Ayrıca kili geçemezseniz hiç su alamayabilir, ama diğer blok şist, blok mermer ve blok granit gibi zeminlerde, başlangıçta havalı kazarken hiç su çıkmasa bile kuyu takip edilirse bazen 3 gün bazen 10-15 gün bazen 1-2 ay sonra açılma yapar, bu gibi durumlarla kuyunuzu imar edip deneyin diyoruz. Böyle kuyularımız da var. Bu riskli zeminlerde kuyularını yarım bırakıp kendine yazık edenlerde var, bizim kimsenin cebine para koyup devam edin diyecek lüksümüz yok!
Biz diyoruz tespitlerimiz %100 kesin ve net! Ama her zemin %100 istediğiniz metrede su vermez! Su Tespitlerimizde kesinlikle ve kesinlikle hiçbir maden veya mineral %1 dahi bizi yanıltmaz! Öngördüğümüz metre ve su miktarı, sıkıntılı olmayan kum, çakıl, kireç taşı gibi normal zeminler için geçerlidir. Zeminin yapısı musluk gibi suyu kısar ve açar.
Örneğin 350 mt. Blok kil olan bir yerde zeminin yapısını bilmeden kazarken 180 mt. de 20-30 mt. Kireç taşı geldi ve 3-4" lik bir suya kavuştunuz, Tekrar kile girerseniz derhal kuyunuzu sonlandırın, aksi takdirde devam ettiniz 350 mt. ye kadar kil bitmedi bıraktınız, bu durumda yukarda ki suyu tamamen veya kısmen kaybedebilirsiniz. Peki ne yapmanız gerekir, bu kili bitirip en az 30-40 mt. daha inmeniz gerekir ki sulu tarım için iyi bir suya kavuşasınız” diye açıkladı.
Gülbaş; “Bizimle iletişim içinde kuyularını kazanlar, pes etmeden azimle sonuna kadar devam edenler suya kavuşuyorlar. Ama adam bize haber bile vermeden ben kazdım, oldu bitti, su çıkmadı, kil bitti mi diyoruz bitmedi diyor, veya boru bitti, param bitti, polemiği yapanlara yapılacak bir şey yok. Zeminin yapısı elimizde olan bir şey değil, ALLAH'IN yapısı kuvvet ve kudreti. Bunun üzerine bize çamur atanlar vallahi vebaldedirler. Ülkemizde onlarca boşa sondaj kazdırıp jeoradar tespitlerimiz ile suya kavuşan çok sayıda çiftçimiz var. Facebook'tan messenger'dan bunlara mesaj atıp referans alabilirsiniz. Biz öyle simsarlar gibi astronomik bir para da talep etmiyoruz, yol paramızı, yiyecek ve otel masrafımızı karşılayacak mütevazi bir ücret talep ediyoruz. Köy ve Belediyelerimizin içme suları için elimizden geldiğince ücret talep etmeden yardımcı oluyoruz. (Özel davetler hariç) Ayrıca bir konuya daha değinmek istiyorum. Bazıları bizi sık sık odalarına şikayet ediyor. Biz Salihli İnşaatçılar Odasına kayıtlı, "Hızır Su Tespit & Sondaj" olarak Vergi Mükellefi olduğumuz bilinmelidir. Selam ve dua ile tüm çiftçilerimize hayırlı işler, bol ve bereketli kazançlar dilerim. Not: Sondaj makinemiz yoktur, ama her bölgede önereceğimiz sondaj firmaları vardır” diye konuştu.
Facebook Feyzi Gülbaş
Hızır Su Tespit
Yeraltı Su Kaynaklarımız
Feyzi Gülbaş Hakkında:
Eğitim: 1986-1990 Akdeniz Üniversitesi Makine Resim Konstrüksiyon
1991-1992 Almanya Darmstadt Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Hazırlık
1992-1998 Frankfurt Üniversitesi Makine Mühendisliği
1998-2002 Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yönetim ve Organizasyon
Bir süre Zonguldak K.D.E. de MEB. de öğretmenlik
Osmanlı Motor ve Ülkem Tarım Firmalarında Yöneticilik
Gülbaş son olarak; “Son bir kaç yıldır çiftçilerimizin su sıkıntılarına yardımcı oluyoruz. Geliştirdiğim 2 cihaz var. 1-Kesin ve net Su tespitleri için Jeoradar, 2- Kesin ve net Petrol rezervlerini tespit eden Jeopera-Sonar, bir sözlerini tamamladı.